Savjeti za planinare početnike

Odlazak u prirodu i kretanje na čistom planinskom zraku, osim što je dobro za naše zdravlje, ispunjava nas osjećajem zadovoljstva, resetira od svih briga i obogaćuje pozitivnom energijom. Planine na prvi pogled mogu biti zastrašujuće i sama pomisao na odlazak u nepoznati divlji kraj može stvarati tjeskobu, ali jednom kada kreneš, planine će sigurno postati tvoj novi najbolji prijatelj. Bez obzira na iskustvo doza straha u planinama uvijek mora biti prisutna jer strah donosi oprez, a opreza u planini nikad dosta. Da ti planinarsko iskustvo bude što ugodnije i sigurnije donosim ti kratak vodič kojeg uvijek trebaš imati na umu.

1. NE IDI SOLO U PLANINU

Jednostavan način za siguran početak planinarenja je da kreneš u planinarsku školu, ali ako nemaš mogućnosti i vremena za to bilo bi poželjno da svoju planinarsku karijeru započneš s partnerom koji ima iskustva. Neka to bude netko tko ima završenu planinarsku školu, tko zna orijentaciju u prirodi i netko tko vas ujedno može savjetovati tokom uspona i biti uz vas ako dođe do krizne situacije, naglog umora ili do nepredviđenih okolnosti. Uz to, ne zaboravi obavijestiti najbliže gdje ideš i kada se okvirno vraćaš.

2. KRENI POLAKO OD LAKŠIH I KRAĆIH RUTA

Ako prvi puta ideš planinariti, važno je da kreneš s laganom turom u kojoj ćeš uživati, a koja te neće previše opteretiti. Glavna stvar je biti realan u procjeni vlastitih sposobnosti. Dobro se upoznaj sa stazom i drži se markiranih puteva. Za pomoći pri odabiru planinarske staze svakako predlažem stranicu: planinarenje hr. na kojoj možeš pronaći jednostavan i detaljan opis svih staza u Hrvatskoj, a i šire.

3. PRIKLADNO SE OPREMI

Planinarska oprema  nužna je za svakog tko se misli početi baviti planinarenjem. Oprema mora održavati tjelesnu temperaturu i regulirati ju ovisno o vremenskim uvjetima. Mora te štititi od vlage i vjetra, a pritom biti što praktičnija.Najprikladniji materijal za odjeću je kombinacija vune i pamuka ili čista vuna jer ona najbolje regulira toplinu. Tenisice i gojzerice  najvažniji su dio opreme. Za njih si uzmi vremena i istraži sve opcije dok ne pronađeš najbolju verziju za svoja stopala i potrebe.

4. NOSI DOVOLJNO HRANE I TEKUĆINE

Aktivna osoba u planini treba prije svega namirnice koje osiguravaju dovoljno energije tako da uvijek vodi računa o energiji i naravno tekućini. Energetske pločice s integralnim pahuljicama i sušenim voćem nezaobilazan su sadržaj mog planinarskog ruksaka te voda i izotonički napitci. Izbjegavaj gazirano jer će još više potaknuti žeđ.

5. PROVJERI PROGNOZU

Provjera prognoze nužan je dio planiranja svake planinarske ture. Ukoliko je vrijeme stabilno, to je velika prednost. Važno je znati da po kiši teren postane puno zahtjevniji, a nezgode se događaju puno češće te da magla može biti velika opasnost u planini, jer postoji velika mogućnost da izgubiš orijentaciju. Zimski uspon se uvelike razlikuje od proljetnog, sama ruta duže traje i to moraš uzeti u obzir te ako si početnik ne predlažem zimske uspone jer za to treba posebna obuka i oprema.

6. HGSS

Kako bi Hgss morao što manje izlaziti na teren pridržavajte se ovih uputa i ne zaboravi ostaviti nešto baterije na mobitelu da možeš kontaktirati Hgss ako nešto krene po krivu. Prouči koja HGSS stanica se nalazi u blizini planine na koju ideš.

Objavio skiwithanna

I’m Ski Instructor with a ready to go daily tips on healthy lifestyle, fitness, skiing, outdoors, snow adventures and digital sports marketing.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s