5 planinarskih savjeta koje bi dala mlađoj sebi

  1. Ego te može koštati života – doslovno

Sjećam se našeg prvog zajedničkog uspona na Triglav 2016. Odabrali smo višednevnu planinarsku rutu te smo prolazili kroz prekasna Triglavska jezera. Prava planinarska idila sve do zadnjeg dana kad se prognoza promijenila. Sustigo nas je crni oblak, kiša i na kraju snijeg te su markacije po putu postale gotovo nevidljive. Počela je oluja i doista je bilo teško pomiriti se s tim da nećemo stati na vrh Triglava. Nakon par pokušaja što smo se doslovno “odbili” od planine i gotovo posvađali, odlučili smo par dana čekati u planinarskom domu, ali vrijeme se nije popravilo. Dobro je da smo odustali, jer smo se vratili već iduće godine, a po putu prema vrhu vidjeli smo nekoliko ploča na kojima piše – poginuo, udar od groma. Nažalost svake godine svjedočimo čestim nezgodama planinara i stranih turista koji precjenjuju svoje fizičke mogućnosti i završavaju ozljedama. Ili još i gore.

  1. U tebi se krije puno više nego što misliš

Nedavno smo prehodali Velebit, našu najimpresivniju planinu. 104 km u 4 dana u sklopu HIGHLANDER eventa koji nas je ojačao i upoznao s društvom istomišljenika, i sigurna sam divnih ljudi koji svakim korakom potiču jedni druge na više i bolje. Inače, Petar i ja često boravimo sami po planinama na rutama koje traju i po 7 dana gdje je psihički teže ostvariti zadani cilj. Ali, onda kada poželiš odustati shvatiš da u tebi leži puno više nego što misliš. Nikad ne dozvoli da te strah sputava i spriječi da doživiš nova iskustva i ugrabiš nove avanturističke prilike. Ne boj se dugog puta, fokusiraj se na idući korak i uživaj u svakom trenutku.

  1. Tko šljivi društvene mreže

Ovo zvuči jako čudno od osobe koja objavljuje puno sadržaja na društvenim mrežma i ja doista uživam dijeliti svoja avanturistička iskustva te gledati i istraživati planinarske destinacije diljem svijeta. I super je ako vas to motivira, ali morate paziti da vas silno uspoređivanje ne počne frustrirati. Ne dozvolite da vas to ograniči i demotivira da odete i na neku manje lijepu ili popularnu destinaciju, jer vjerujte nakon što se iznojite i popnete na vrh i mala tratinčica po putu izgledat će vam predivno. Na svijetu ima toliko lijepih destinacija da ih je nemoguće sve posjetiti i s time se treba pomiriti, jer u suprotnom ćete uvijek trčati za onime što nemate i uspoređivati se s drugima, a tako lako možete upasti u spiralu nezadovoljstva. 

  1. Mrak? Muy peligroso

Sjećam se naše treking avanture koja je na svu sreću završila dobro. Zamislite da ste pogrešno skrenuli u divljini Patagonije? Žuljevi na nogama, puno kilometara, teret na leđima, divlje životinje i mrak? Zvuči kao najgori mogući scenarij, a trebali smo jesti toplu juhicu u kampu i gledati zvijezde. U daljini smo vidjeli čovjeka koji je stajao pored nekog zatvorenog kampa i vikao: Es Peligroso, Es Peligroso (opasno,opasno). Nije znao engleski, ali bilo je dovoljno ovo što je rekao da nas prestraši. Uvijek je važno ostati fokusiran, a pogotovo jer je mrak i umor sve veći. Pažljivo smo čitali kartu i gledali u svaki korak ispred sebe te zvukovima strašili životinje i stigli na odredište. U ovakvim situacijama treba biti maksimalno koncentriran i ne dozvoliti da te panika obuzme, jer onda dolaze ozljede i problemi, a ako je moguće uvijek ciljaj završiti zadano prije mraka.

  1. Iza svake posebne fotke stoji puno truda

S obzirom na to da sam dugo u outdoor zajednici poznajem dosta fotografa i videografa od kojih sam naučila da iza svake dobre fotke stoji puno truda.

Npr. jedna od fotki na koju sam jako ponosna je ova, a iza nje stoji djevojačka želja i ideja. Fotkati se pored oltara svih planina, Matterhorna, u vjenčanici na 2537 m. I vjerujte svaka ideja vrijedna je truda, iako se čini nedostižna.

Objavio skiwithanna

I’m Ski Instructor with a ready to go daily tips on healthy lifestyle, fitness, skiing, outdoors, snow adventures and digital sports marketing.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s