Kako skijanjem ojačati svijest o sebi

pexels-photo-414459.jpeg

Vrijeme skijanja je stiglo. To  je doba godine kojem se najviše veselim. Skijanje je odličan sport koji kombinira boravak u prirodi i fizičku aktivnost, ali i izloženost suncu, koje nam toliko nedostaje tijekom zime. Osim što je to vrijeme odmora i uživanja u svim snježnim radostima i svemu što skijanje donosi, ovom zimskom sportu može se dodati i niz zdravstvenih prednosti. Dosta vremena boravim na skijanju i osjećam se zdravije i sretnije kada se vratim iz planine. Ako tražiš razlog zašto ove godine otići na skijanje, ima li boljeg od tvojeg zdravlja? Evo pogodnosti koje nam ovaj nevjerojatan sport pruža.

1. Poboljšava propriocepciju – Propriocepcija podrazumijeva osjećaj za položaj vlastitog tijela u prostoru. Kao što sada već sigurno znaš, u skijanju su iznimno bitne ravnoteža i koordinacija, stoga stalno moramo biti svjesni svoga položaja i svakog, pa i najmanjeg pokreta kako bi skijao dobro i ostao na skijama.

2. Jača kosti i zglobove – Dok skijamo, koljena moraju podržavati našu težinu i izdržati tenziju koja se stvara dok skijamo niz padinu. Tako ona postaju snažnija i čvršća.
Jačanjem se smanjuje opasnost od ozljeda.

3. Poboljšava fleksibilnost – U skijanju je dobra fleksibilnost ogromna prednost. Izgradnjom fleksibilnosti smanjuje se rizik od mišićnih istezanja i drugih ozljeda. Redovno istezanje mišića corea ojačat će mišiće trbuha, bočnoga trbuha te pregibače kuka koji su aktivni tijekom skijanja. Uz skijanje moći ćete obavljati svakodnevne obaveze duže i lakše s manje umora.

4. Povećava kardiovaskularnu izdržljivost – Vaše srce jače kuca i povećava protok krvi  kroz tijelo dok skijate niz padinu, što vam omogućuje odličnu kardiovaskularnu vježbu za vaše tijelo. Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Samo nošenje skijaške opreme nekoliko puta dnevno pružit će vašem tijelu dodatan trening snage. Skijanje pripada aerobnim vrstama tjelovježbi, koje su odlične za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

5. Planinski zrak – Prirodni lijek za one koji boluju od astme i drugih respiratornih bolesti. To nije ni čudno jer se odlaskom u planine mičemo od urbanog zagađenja  i otrovnih para na koje smo navikli živeći u velikim gradovima. Iako je zrak rjeđi na velikim visinama i imamo osjećaj da imamo mnogo manje kisika, zrak je mnogo čišći. Udahnite duboko  i sve će vam biti jasno. 🙂

6. Poboljšava raspoloženje – Skijanje ne samo da poboljšava raspoloženje već i pozitivno utječe na ukupno mentalno i fizičko zdravlje. Ako dodate na to adrenalin i predivan pogled, skijanje može učiniti čuda stanju uma. Sa visokom razinom endorfina, tijelo i um će biti bolje opremljeni za borbu protiv stresa i potaknuti vaše raspoloženje za veću dobrobit.

7. Potiče bolji san- Kao što svatko tko je bio na skijanju zna, ono zbilja zna biti iscrpljujuće zbog velikih tjelesnih napora i kretanja većinom dana. Jedan dan skijanja će vas zajamčeno umoriti. Smanjit ćete stres, nadisati se svježeg planinskog zraka te ćete lakše utonuti u san. Iako ćete se na ovom zimskom odmoru više umoriti (fizički) vratit ćete se osvježeni  upravo zbog boljeg raspoloženja, fizičke aktivnosti i dobre naspavanosti. Isto tako, svi znamo i što dolazi nakon napornog ili iscrpljujućeg dana – dubok san. Ima li išta bolje od toga?

 

sun-snow-herzchen-stones-218866.jpeg

 

Uz sve zdravstvene pogodnosti odlazak na skijanje je izvrsna  prilika da se odmorite od svakodnevnog života. To će vam dati priliku da razmišljate o vašim ciljevima i snovima daleko od svega. Odlazak na skijanje je prigoda da se družite s prijateljima, steknete nova poznanstva, prijateljstva, vrijeme da zaboravite stres i probleme s posla i da uživate u zabavi, prekrasnim krajolicima koji  se ne mogu ni sa čime usporediti.

Jeste li već odabrali gdje ćete ove godine na skijanje?

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s