Prehranom i treningom do vrha

 

Untitled design (9)

Još od mladih dana trenirala sam razne sportove i moram priznati da su trening i prehrana usko povezani i svatko tko ih pokušava razdvojiti – griješi! “Prehrana i trening su timski igrači”. Koliko znanosti ima u treningu, toliko ima i u prehrani. Što se tiče prehrane, toliko je namirnica i toliko različitih ukusa, da se stvara bezbroj mogućnosti izbora. Redovito bavljenje sportom  uzrokuje pojačanu psihofizičku aktivnost te ubrzanje metabolizma. Pravilan odabir namirnica donosi povećanu snagu i izdržljivost, a time i bolje sportske rezultate. U svoj sportski jelovnik svakako uvrstite ovih 10 namirnica:

1. CJELOVITE ŽITARICE: Ništa bolje od žitnih pahuljica za doručak u kombinaciji s mlijekom ili jogurtom. Zašto? Zato što sadrži odgovarajuću kombinaciju aminokiselina i obilje kompleksnih ugljikohidrata te vitamina B- kompleksa. Jedan obrok dnevno može podmiriti sve potrebe. Kombinirajte po vlastitim željama i pratite učinak na treninzima.

2.TJESTENINA:  Poznata sportska namirnica. Tjestenina sadrži toliko željene kompleksne ugljikohidrate kao izvor energije koji se sporo apsorbiraju, ali dugo traju.  Integralna tjestenina je bogata vlaknima i mineralima, no bijela  tjestenina je puno lakša za probavu i neće opteretiti sportaša tijekom treninga, dat će vam nužnu energiju. Svakako se prije važnog treninga  ili natjecanja počastite tanjurom tjestenine.

3. INTEGRALNA RIŽA: Ima više tipova riže među kojima smeđa ima veliku popularnost kod sportaša jer sadrži obilje kompleksnih ugljikohidrata. Osim toga, bolja je u sadržaju gotovo svih hranjivih tvari u odnosu na bijelu rižu, uključujući i cink i magnezij. Izvrsna namirnica za lagani obrok 3-4 sata prije treninga. Složeni ugljikohidrati  iz riže će postupno otpuštati vašu energiju, a minerali će pomoći aktivaciju enzima potrebnih za metabolizam energije.

4. BANANA: Prikladna, korisna te sadrži kompleksne ugljikohidrate te vrlo brzo daje energiju i nadoknađuje minerale izgubljene znojenjem.

5.BROKULA: Vrlo ukusno povrće i kad se na njega navikne, ima sve atribute najzdravije hrane koju čovjek poznaje. Brokula sadrži vlaknastu strukturu, C vitamin, folnu kiselinu, magnezij i željezo. Jedna šalica balansirane brokule sadrži samo 46 kcal, 9 grama ugljikohidrata te 5 grama proteina.  Od minerala su najzastupljeniji kalij, magnezij, željezo i kalcij.

6. PILETINA: Sjajan izvor bjelančevina. Proteinski obrok koji je ukusan i zdrav te se brzo i lako probavlja. Poslije napornog treninga, veoma je važno da svoje tijelo i mišiće nahranite kako bi se oni popravili i pravilno razvili i ojačali.

7. POSNI SIR: Vrlo česta namirnica na jelovniku sportaša. Načinjen od obranog mlijeka posni sir sadrži  vrlo malo masnoće a udio bjelančevina je visok. Njegova mala kalorijska  vrijednost i veoma nizak sadržaj masnoće su idealna kombinacija za sve koji vode računa o svom zdravlju i tjelesnoj težini. Izbalansirani odnos kalcija, fosfora, kalija, magnezija i bjelančevina, povoljno djeluje na rast, razvoj i zadovoljenje potreba organizma.

8.POVRTNI SOKOVI: Jedinstvena kombinacija vitamina, minerala i drugih zdravih supstanci u svakom soku. Važan su izvor ugljikohidrata i zaštitnih tvari za sportaše i koriste se prema pravilu “što više”.  Ovakav “obrok” neće vas opteretiti suvišnim kalorijama, a donijet će tijelu potrebne mikronutrijente.

9.SOK OD NARANČE: Ako je prirodni, sok od naranče je najbolji izvor zaštitnih tvari za sportaše i izvor vitamina C. Velika čaša sadrži kalija kao banana, 76 kcal te 15 grama ugljikohidrata.

10. VODA: U piramidi prehrane voda je najvažnija. Svi biokemijski procesi u tijelu odvijaju se u vodenoj otopini; što je vode manje, to su te aktivnosti slabije a dehidracija jača. Premda vodu nitko ne broji u namirnice, ona je čak više od toga kada je riječ o sportašima. Uostalom bez hrane se može nekoliko tjedana a bez vode smo nekoliko dana! 🙂

Uživajte do sljedećeg čitanja,

Anna 🙂

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s