Winter is coming…

panorama-2192454_1920.jpg

Yeeeees 🙂 Winter is coming… Zimski sportovi, planina, snijeg, svjež zrak, valjanje u snijegu daleko od svega, kuhano vino, dobro društvo razlozi su zbog kojih sve više ljudi odlazi na skijanje. No, skijanje nije samo zabava i spuštanje niz padinu pa  ako planirate otići na skijanje, za takav aktivan odmor morate se pripremiti na odgovarajući način. Alpsko skijanje je složena aktivnost koja zahtijeva fizičku pripremljenost.  Mnogi rekreativci skijaši zanemaruju fizičku pripremljenost i nespremni odlaze na skijanje, a taj podatak uvelike objašnjava veliki broj ozljeda. Umor mišića, nedovoljna kondicija, koncentracija i još drugih slabosti su glavni uzrok skijaških ozljeda.

Pripremu za skijanje preporučljivo je početi što ranije, čak i nekoliko mjeseci prije odlaska na skijanje. Dobro pripremljena muskulatura, agilno i fleksibilno tijelo osigurat će vam puno manji rizik od ozljeđivanja te povećati zadovoljstvo samog skijanja. 

Predlažem Vam nekoliko jednostavnih vježbi s kojima se, u kratkom vremenu, možete pripremiti za zimske sportove. Važno je osnažiti mišiće nogu i stražnjice te mobilizirati i stabilizirati zglobove na funkcionalan način.

Untitled design (4)

 

Početni položaj:  Odmaknuti se 1 korak od zida, stati punim stopalima na pod te se dlanovima osloniti uza zid.

Opis vježbe: Podižite se na prste istovremeno s obje noge.

Broj ponavljanja: 4 serije x 15 ponavljanja

 

Untitled design

 

Početni položaj:  Uspravni stav, stopala  u širini kukova, ruke u priručenju.

Opis vježbe: U uspravnom položaju udahnuti, uz izdah se spuštati u čučanjj te  istodobno predručiti rukama i ne uvijati leđa.

Broj ponavljanja: 4 serije x 15 ponavljanja

                                             Untitled design (1)

 

Početni položaj: Uspravni položaj, stopala u širini ramena, ruke u priručenju.

Opis vježbe: Dok se spuštate gornji dio tijela nagnite prema naprijed, neka vam ramena budu izbačena prema van, iznad koljena, ali neka vam koljena ne budu preko nožnih prstiju nego u ravnini s njima. Držeći pete na podu polagano ustanite, za podizanje se koristeći samo nogama.

Broj ponavljanja: 4 serije x 10 ponavljanja

 

Untitled design (3)

 

Početni položaj: Stanite leđima okrenutim prema zidu, stopala odmaknite od zida, ali neka vam bokovi i leđa budu uza zid kako biste se oslonili na njega.

Opis vježbe: Savinuši se u koljenima, spuštajte tijelo dok vam bedra ne budu paralelna s podom. Koljena trebaju biti direktno iznad stopala i moraju biti savijena pod kutom od 90 stupnjeva.

Broj ponavljanja: 5  ponavljanja s izdržajem od 60 sekundi

 

Untitled design (2)

 

Početni položaj: Uspravan stav, stopala u širini ramena, ruke u priručenju.

Opis vježbe: U uspravnom stojećem stavu iskoračiti desnom nogom prema naprijed te ruke saviti u zglobu lakta aktiviranjem mišića prednje strane nadlaktice te se vratiti u početni položaj i ponoviti drugom nogom.

Broj ponavljanja:  4 serije x 10 ponavljanja svakom nogom

 

Untitled design (5)

 

Početni položaj: Upor klečeći, dlanovi udaljeni za širinu ramena, leđa ravna, a koljena savijena pod kutom od 90 stupnjeva.

Opis vježbe: Zamahnite desnom nogom na stranu koliko god visoko možete i zadržite taj povišeni položaj. Zgrčite mišiće stražnjice te bokove držite čvrsto. Nakon toga vratite nogu u početni položaj pa pokret ponovite lijevom nogom.

Broj ponavljanja: 4 ponavjanja s izdržajem od 30 sekundi

 

Untitled design (7)

 

Početni položaj: Leći na leđa te ruke postaviti iza glave. Noge prekrižene u prednoženju.

Opis vježbe: U početnom položaju udahnuti, uz izdah podignuti gornji dio trupa te se udahom vratiti u početni položaj.

Broj ponavljanja: 4 serije x 15 ponavljanja

 

Za izvođenje ovih 7 vježbi potrebno je izdvojiti samo nekoliko minuta slobodnog vremena. Krenite s vježbanjem već danas ako planirate na skijanje. 🙂

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s